Top 15 alimente bogate în vitamina E și beneficiile acesteia

De la proprietățile sale antioxidante puternice până la capacitatea sa de a-ți proteja celulele împotriva daunelor, vitamina E poate avea un efect puternic atunci când vine vorba de sănătate. 

Includerea unor alimente bogate în vitamina E în dieta ta poate ajuta la tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, poate stimula creșterea părului și chiar susține o vedere sănătoasă - pe lângă celelalte beneficii ale vitaminei E pe care aceste alimente le oferă.

Găsită într-o mare varietate de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semințele și uleiurile, creșterea aportului de vitamina E este ușor de făcut și poate aduce câteva beneficii destul de mari. Iată ce trebuie să știi despre acest micronutrient important și cum poți fi sigur că vei primi doza zilnică.

Top 15 alimente bogate în vitamina E

Obținerea suficientă a vitaminei E în dieta ta este crucială pentru sănătatea generală. Din fericire, vitamina E este abundentă în întreaga aprovizionare cu alimente, ceea ce face ușor să-ți satisfaci nevoile prin dietă. Este regăsită în multe tipuri de uleiuri, nuci și semințe, precum și în anumite tipuri de fructe și legume.

Nu ești sigur dacă ai suficientă vitamina E în dieta ta? Aruncă o privire la unele dintre sursele de top din această listă și află dacă este timpul să începi să-ți crești aportul.

1. Ulei din germeni de grâu

O lingură de ulei de germeni de grâu conține aproximativ 20,2 miligrame (101% DZ) de vitamina E. De asemenea, conține o mulțime de antioxidanți, care ajută uleiul de germeni de grâu să promoveze regularitatea, să stabilizeze nivelul zahărului din sânge, să susțină sănătatea inimii, să gestioneze greutatea și să susțină imunitatea.

2. Semințe de floarea soarelui

Un sfert de cană de semințe de floarea soarelui furnizează aproximativ 11,6 miligrame (58% DZ) din acest micronutrient. Aceste semințe sunt, de asemenea, bogate în vitamine B, mangan și alte minerale. Ca atare, ele pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, la combaterea cancerului, la sprijinirea tiroidei, la protejarea oaselor și a mușchilor, la echilibrarea zahărului din sânge și la promovarea sănătății pielii.

3. Migdale

28g de migdale conțin aproximativ 7,3 miligrame (37% DZ) de vitamina E. Nutriția migdalelor furnizează, de asemenea, grăsimi sănătoase, proteine și alte câteva vitamine și minerale. Migdalele sunt bune pentru inimă, creier, piele, nivelul zahărului din sânge, gestionarea greutății, absorbția nutrienților, digestie, sănătatea imunitară, dinți și oase.

4. Alune

Furnizând aproximativ 4,2 miligrame (21% DZ) vitamina E în doar 28g produs, s-a demonstrat că alunele ajută la promovaresănătății inimii, la gestionarea diabetului, la stimularea sănătățiicreierului, la combaterea obezității și a bolilor și contribuie la sănătatea unghiilor și a pielii. Nutriția alunelor este deosebit de bogată în mangan, cupru, magneziu și vitaminele B.

5. Spanacul

O cană de spanac fiert furnizează aproximativ 3,7 miligrame (19% DZ) din această vitamină. Cunoscută și pentru conținutul său ridicat de vitamina K, nutriția cu spanac este o putere de stimulare a sistemului imunitar carepoate apăra împotriva bolilor cronice, susținând în același timp sănătatea ochilor, oaselor, pielii și creierului.

6. Avocado

Cu 3,1 miligrame (16% DZ) într-o cană, beneficiile acestuia provin din profilul său nutrițional extraordinar, inclusiv conținutul său ridicat de vitamina E. Acest superaliment oferă o doză sănătoasă de grăsimi bune și aproape fiecare micronutrient important. De aceea, avocado este bun pentru inimă, intestin, piele, ochi, păr, creier, sistemul imunitar și aproape orice altceva.

7. Napi

Nutriția pentru această legumă oferă 2,7 miligrame (14% DZ) de vitamina E într-o bucată gătită, precum și o mulțime de vitamine C, A și K, împreună cu alți micronutrienți. Aceștia sunt extrem de benefici pentru inimă, oase, ochi și multe altele.

8. Dovleac

Există aproximativ 2,6 miligrame (13% DZ) de vitamina E într-o cană de dovleac fiert. De asemenea, bogat în antioxidanți, dovlecelul este bun pentru combaterea inflamației, a anumitor tipuri de cancer, a bolilor osoase și a simptomelor sindromului premenstrual. De asemenea, poate ajuta la pierderea în greutate, la performanța fizică și la creșterea energiei.

9. Nuci de pin

Nutriția nucilor de pin furnizează aproximativ 2,6 miligrame (13% DZ) de vitamina E într-o porție de 28g. Alături de celelalte vitamine și minerale conținute, nucile de pin pot ajuta la scăderea colesterolului rău, la menținerea greutății sănătoase, la reducerea tensiunii arteriale, la sprijinirea sănătății oaselor, la îmbunătățirea sănătății ochilor, la stabilizarea dispoziției și multe altele.

10. Ulei de palmier

Uleiurile de gătit pot fi dificile și, în timp ce uleiul de palmier nu este infailibil, uleiul de palmier roșu oferă 2,2 miligrame (11% DZ) de vitamina E într-o lingură. Ca atare, poate fi benefică cu moderație, ajutând la sănătatea colesterolului, a creierului și a inimii, precum și la sănătatea pielii și a părului.

11. Arahide

Atâta timp cât nu ești alergic la alune, acestea pot sprijini metabolismul și chiar ajuta la pierderea grăsimilor atunci când sunt consumate alături de alimente bogate în omega-3. 28 g conțin, de asemenea, 1,9 miligrame (10% DZ) de vitamina E.

12. Ulei de măsline

O lingură de ulei de măsline conține aproximativ 1,9 miligrame (10% DZ) din acest micronutrient. Fiind unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din jur, beneficiile uleiului de măsline se extind la întregul corp, dovedindu-se util pentru inimă, greutate, creier și sistemul imunitar. De fapt, uleiul de măsline poate ajuta la combaterea cancerului, la încetinirea îmbătrânirii în mod natural și la reducerea riscului de diabet.

13. Mango

Alimentația cu mango conține o cantitate bună de vitamina E - aproximativ 1,8 miligrame (9% DZ) într-o cană - împreună cu fibre și vitaminele C, A, B6 și K. La fel ca și celelalte alimente cu vitamina E menționate, mango poate ajuta la scăderea zahărului din sânge, reglează tensiunea arterială, stimulează sănătatea creierului, protejează împotriva degenerescenței maculare, susține oasele, optimizează inima, încetinește îmbătrânirea și multe altele.

14. Cartofi dulci

O cană de cartofi dulci gătiți conține 1,4 miligrame (7% DZ) din această vitamină. Unul dintre cei mai sănătoși cartofi disponibili, cartoful dulci este bogat în antioxidanți, oferind un impuls imunitar, împreună cu o opțiune sănătoasă de carbohidrați.

15. Roșii

Nutriția roșiilor oferă aproximativ 1,3 miligrame (7% DZ) de vitamina E într-o ceașcă gătită. Bogate și în vitaminele A, C și K, roșiile sunt alimente versatile ce conțin si vitamina E care susțin sistemul imunitar, împreună cu sănătatea ochilor și multe altele.

Ce face vitamina E?

Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi care acționează ca un antioxidant în organism. Este împărțită în două forme diferite: tocoferoli și tocotrienoli. O formă specifică de vitamina E numită alfa-tocoferol este cea mai frecvent întâlnită formă în dieta occidentală modernă.

Datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina E este absolut esențială pentru sănătate. Vitamina E este benefică pentru multe aspecte ale sănătății și s-a dovedit că reduce simptomele PMS, susține sănătatea pielii și a părului și promovează vederea sănătoasă. De asemenea, îți protejează celulele împotriva daunelor oxidative, îți menține sistemul imunitar în funcțiune și ajută la prevenirea bolilor cronice. ÃŽn plus, reduce coagularea sângelui și este implicată în sănătatea ochilor, funcția creierului și expresia genelor.

Deoarece este atât de abundentă în întreaga dietă, deficiențele sunt incredibil de rare și apar de obicei numai la persoanele cu alte afecțiuni de sănătate care afectează absorbția grăsimilor. Cu toate acestea, o deficiență de vitamina E poate avea unele consecințe grave și de lungă durată asupra sănătății dacă nu este abordată.

De cât de multă ai nevoie?

Pentru majoritatea adulților, se recomandă, în general, să consume cel puțin 15 miligrame de vitamina E pe zi, deși acest număr crește la 19 miligrame pentru femeile care alăptează. Necesarul de vitamina E pentru copii poate varia foarte mult în funcție de vârstă, totuși, deoarece nevoile de vitamina E cresc treptat pe măsură ce îmbătrânim. Iată recomandările pentru aportul de vitamina E de la Institutul Național pentru sănătate:

  • 0-6 luni: 4 miligrame pe zi
  • 7-12 luni: 5 miligrame pe zi
  • 1-3 ani: 6 miligrame pe zi
  • 4-8 ani: 7 miligrame pe zi
  • 9-13 ani: 11 miligrame pe zi
  • 14+ ani: 15 miligrame pe zi

ÃŽn cele mai multe cazuri, cel mai bine este să obții vitamina E din surse de hrană integrală, mai degrabă decât din suplimente, cu excepția cazului sub supraveghere medicală, pentru a minimiza riscul efectelor secundare negative. Nu numai asta, dar includerea unei game largi de alimente bogate în vitamina E în dieta ta poate furniza și alți nutrienți importanți de care organismul tău are nevoie. De fapt, multe surse de vitamina E sunt, de asemenea, surse bune de vitamina K și sunt considerate, de asemenea, alimente nutritive cu vitamina C.

A face câteva schimbări simple la dieta ta este cea mai bună modalitate de a obține porții suplimentare de alimente cu vitamina E. Există o mulțime de alimente hrănitoare și delicioase bogate în vitamina E din care să alegi, ceea ce face mai ușor ca niciodată să îți crești aportul.

Totuși, adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%

Comentarii