În perioada postului alimentația trebuie supravegheată puțin mai mult pentru a nu priva organismul de vitaminele și mineralele de care are nevoie. De obicei, ne învârtim în jurul cartofilor și al fasolei, deși avem mult mai multe variante.

Tofu

Tofu este o sursă extraordinară de proteine, zinc, fier și chiar acizi grași omega 3. De asemenea, asigură un aport important de calciu, aproximativ 100 mg pentru 100 g, dar și de vitamina D. Cel mai bine este să alegeți tofu mai tare, pentru că îți păstrează mai bine forma în preparate.

Lintea

Lintea, ca și fasolea, este o excelentă sursă de proteine și de fibre. Totuși, lintea are avantajul de a avea fier într-o cantitate considerabilă, dar și vitamine din grupul B. Supa de linte este o alegere excelentă, pentru că poate fi consumată atât rece, cât și caldă. Din linte se mai pot face salate, este perfectă în combinație cu morcovii.

Fasolea

Fasolea nu prea lipsește din meniul românilor și, trebuie să recunoaștem că, ne place foarte mult. Varianta cea mai savuroasă este cu carne, dar există o mulțime de preparate vegetariene. Nu trebuie să vă opriți la fasolea albă, ci puteți alege din multitudinea de variante de pe piață (rosie, neagra, pestrita). Fiecare dintre ele are arome și texturi diferite. Orice alt tip ați alege, trebuie să știți că fasolea este bogată în potasiu, zinc, grupul de vitamine B și calciu.

Nuci și alune

Nucile de orice fel sunt gustări excelente, bogate în proteine. Fiecare varietate are proprietățile sale nutritive, de aceea este bine să consumați amestecuri de nuci. Pentru un plus de textură, pot fi adăugate în salate de orice fel, în supe cremă sau în deserturi.

Cereale

Cerealele integrale sunt bogate în fibre și, de obicei, pe piață se găsesc cereale îmbăgățite cu vitamine, în special B12. Nu vă opriți atenția doar la grâu, ci încercați să aveți o dietă diversificată. Ovăzul, orzul, bulgurul, orezeul sălbatic sau cerealele antice, ca spelta sau farro sunt la fel de gustoase. Pot fi adăugate în supe, salate sau pot constitui aluaturi pentru deserturi, budinci sau produse de panificație.  

Legumele cu frunze verzi

Fierul este principalul beneficiu pe care legumele ca spanacul, broccoli sau kale îl aduce organismului nostru. De asemenea, sunt o sursă bună de antioxidanți ca acidul folic sau vitamina A. Posibilitățile de preparare sunt nenumărate. Se pot mânca fără niciun fel de tratament termic sau pot fi ingrediente ale supelor, salatelor, garniturior, quicheurilor. Creativitea bucătarului este cea care stabilește limita.

Alge

Algele nu sunt o obișnuință în meniul românilor, deși sunt o sursă bună de fier, magneziu, calciu, vitamina A, C, E, B-uri. De fapt, sunt considerate superalimente. Cel mai simplu mod de a le consuma este în salate, dar pot fi puse și în sandvișuri, paste sau în supe.

Fructe uscate

Fructele uscate sunt ingrediente ce nu ar trebui să lipsească din deserturile de toamă datorită faptului că aduc organismului un aport important de fier și proteine. Se pot folosi și în salate, sosuri, creme, budinci.

Comentarii

Articole similare