Beneficii si proprietati ale super-alimentului Quinoa

Valori nutriționale

Conținut bogat de fibre

Quinoa este o sursă importantă de proteine, fibre, fier, cupru, tiamina și vitamina B6. Este de asemenea o sursă excelentă de magneziu, fosfor, folati. Potrivit unui studiu din 2017,  quinoa conține mai multe proteine și are o cantitate echilibrată de amino acizi, comparativ cu alte tipuri de cereale pe care oamenii le consuma pentru aportul de macronutrienti. Nutrițional, quinoa este mai asemănătoare cu proteinele din lapte decât cu alte cereale, precum grâu, orz sau porumb. De asemenea, depășește alte cereale la cantitățile de fibre, lipide, calciu, fier, zinc, fosfor și vitaminele B1, B2, B6, C și E pe care le conține.

Quinoa, care este de fapt o pseudo-cereală (o sămânță preparată și consumată precum o cereală) este foarte simplu de inclus în dietă. Pe lângă calitățile nutriționale, quinoa este gustoasă, versatilă și poate fi adăugată ușor în diferite preparate culinare.

O altă calitate importantă pe care o are quinoa este conținutul ridicat de fibre. Quinoa are de trei ori mai multe fibre decât alte cereale. Fibrele sunt excelente pentru tratarea constipației. De asemenea, fibrele joacă un rol important în tratarea bolilor de inimă reducând tensiunea arterială și riscul apariției diabetului. Fibrele mai contribuie la scăderea nivelului de colestelor și glucoză, scad riscul apariției hemoroizilor și nu în ultimul rând ajuta la pierderea kilogramelor în plus.

Nu conține gluten

Cei care urmează dieta fără gluten, în special persoanele care suferă de boala celiacă - o intolerantă severă la gluten, pot include fără probleme quinoa în alimentație. Într-o dietă fără gluten este destul de complicat să existe toți nutrienții esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal și a se menține sănătos. Nutrienți precum fier, calciu, fibre, niacina, folati, lipsesc din dietele fără gluten, dar pentru că quinoa nu conține gluten poate fi o alegere perfectă pentru cei care urmează acest plan personalizat.

Sursă bogată în proteine

Proteină este alcătuită din amino acizi, dintre care nouă sunt esențiali pentru că organismul uman nu îi poate produce și este nevoie să îi obțină prin hrană.

Atunci când un aliment conține toți cei nouă amino acizi atunci acesta este o proteină completă. Unele nu conțin însă o cantitate suficientă dintr-un amino acid esențial, numit lysina. Quinoa este o excepție însă, pentru că toți amino acizii se găsesc în cantități suficiente, făcând-o să fie astfel o sursă foarte bună de proteine. Quinoa conține mai multe proteine și de mai bună calitate decât cele mai multe cereale.

Are indice glicemic mic

Quinoa are un indice glicemic mic fiind  astfel o alegere bună a celor care suferă de diabet. Însă nu doar cei care suferă de o astfel de afecțiune consuma cu precădere aceasta cereală. Având un indice glicemic mic, quinoa mai este consumată și pentru că ajută la scăderea și menținerea greutății, prin controlul apetitului, reduce insulinorezistența, previne apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Bogată în minerale importante

Quinoa este bogată în minerale importante fiind recomandată cu atât mai mult în cazul persoanelor care suferă de lipsa unor minerale esențiale pentru un organism sănătos. Quinoa conține fier, cupru, calciu, potasiu, magneziu, zinc, mangan, fosfor. În special, quinoa este deosebit de bogată în magneziu, o ceașcă de quinoa reprezentând aproximativ 30% din doză zilnică recomandată. Studiile au arătat că deficiența de magneziu poate fi extrem de periculoasă fiind legată de apariția unor afecțiuni precum tensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și migrene, de aceea este important ca oraganismul să primească constant inclusiv cantitatea de magneziu necesară pentru a evita astfel de probleme medicale. Iar quinoa este o sursă foarte bună de minerale importante, printre care și magneziu.

Susține buna funcționare a metabolismului

Datorită conținutului nutrițional, quinoa contribuie și la îmbunătățirea metabolismului sau la menținerea bunei funcționări a acestuia.  Studiile au arătat că folosind quinoa în loc de pâine sau paste fără gluten scade semnificativ nivelul zahărului din sânge, a insulinei și nivelul trigliceridelor.

Sursă bogată de antioxidanți

Quinoa este o sursă bună de antioxidanți în comparație cu alte cereale care se consuma în dietele fără gluten. Majoritatea produselor fără gluten constau în porumb, orez și faină de cartofi. Acesta furnizează însă o cantitate mai mică de nutrienți decât produsele obținute din quinoa, cum este faină de quinoa.

Quinoa conține o cantitate semnificativă de vitamina E, care este un compus antioxidant ce ajută la reducerea riscului de apariție a unor boli de inimă sau afecțiuni la nivelul ochilor. Permanent apar noi studii și cercetări care vin să confirme beneficiile asupra sănătății ale consumului adecvat de cereale intregrale și capacitatea lor antioxidanta.

Beneficii antiinflamatoare

Quinoa la fel ca și alte cereale integrale ajuta la scăderea riscului apariției unor inflamații periculoase. Acestea contribuie la producerea unor bacterii prietenoase în intestin, având un rol important în prevenirea obezității, inflamațiilor și altor afecțiuni. Quinoa este recunoscută pentru conținutul ridicat de nutrienți anti-inflamatori incluzând acizii fenolici, polizaharidele peretelui celular și substanțele nutritive din familia vitaminei E, cum ar fi gama-tocoferolul.

Contraindicații și riscuri

Există câteva riscuri asociate consumului de quinoa. Semințele de quinoa sunt acoperite cu saponine, substanțe chimice concepute pentru a proteja plantele de bolile provocate de ciuperci, bacterii și virusuri. Saponinele pot avea un gust amar, de aceea quinoa trebuie clătită foarte bine în apă rece înainte de a fi preparată. În anumite cazuri, saponinele pot provoca mai mult decât un gust amar în gură. Din cauza acestor substanțe chimice pot apărea iritații la nivelul stomacului și chiar distrugerea intestinului subțire. Conținutul mare de fibre din quinoa poate provoca de asemenea probleme la nivelul stomacului.

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-quinoa

https://www.medicalnewstoday.com/articles/274745

https://www.livescience.com/50400-quinoa-nutrition-facts.html

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-quinoa

Comentarii