6 beneficii ale fulgilor de drojdie uscată inactivă

Fulgii de drojdie uscată inactivă sunt o sursă vegană sănătoasă de proteine, fibre și vitamine din complexul B. Aroma acestora, asemănătoare brânzei, le fac produsul ideal pentru a fi adăugat în diverse tipuri de mâncare, precum pastele, piureul de cartofi sau conopida, floricelele, salatele și multe altele.

 

Ce sunt fulgii de drojdie uscată inactivă

Dacă ți-ai propus să adaugi în alimentația ta fulgi drojdie uscată inactivă, este bine să știi exact ce sunt aceștia. Sunt o drojdie, mai exact o specie a ciupercii numită Saccharomyces cerevisiae. Spre deosebire de drojdia utilizată la coacerea pâinii, care este activată, celulele din fulgii de drojdie uscată sunt dezactivate în urma un proces special.

După cultivarea unei tulpini de drojdie într-un mediu precum melasă sau zahar, urmează dezactivarea acesteia, proces care se realizează prin supunerea la căldura sau prin pasteurizare. După care, drojdia este recoltată, spălată, uscată și ambalată sub formă de fulgi de drojdie uscată inactivă. Produsul final are aromă de nuci și parmezan, fiind ideal pentru vegani și vegetarieni.

 

Ce conțin fulgii de drojdie uscată inactivă
Drojdia uscată inactivă este o sursă bogată de proteine și furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali. Două linguri de fulgi de drojdie uscată inactivă conțin 50 mg sodiu, 6 g carbohidrați, 4 g fibre și 10 g de proteine. În plus, fulgii de drojdie uscată inactivă sunt o sursă bogată de vitamine B, inclusiv vitamina B12, vitamina B6 și folat, sau vitamina B9.

Vom vedea în continuare 6 beneficii ale fulgilor de drojdie uscată inactivă.

 

Sunt o sursă bogată și completă de proteine

Majoritatea surselor de proteine vegetale sunt incomplete pentru că nu conțin cei nou aminoacizi esențiali care se găsesc în proteinele de origine animală. Din fericire, două linguri din fulgii de drojdie uscată inactivă conțin 10 gr de proteine, fiind una dintre puținele opțiuni vegane care se califică ca o proteină completă. Acest lucru înseamnă nu numai că asigură sațietatea, dar ajută și la menținerea tonusului muscular sănătos.

 

Sunt o sursă sănătoasă de fibre solide

Am văzut că două linguri de fulgi de drojdie uscată inactivă conțin 4 grame de fibre solide. Pe lângă faptul că asigură senzația de sațietate, fibrele sunt necesare pentru promovarea sănătății digestive, asigurând un tranzit intestinal regulat.

 

Sunt o sursă bogată de vitamina B12

Vitamina B12 este necesară pentru producerea celulelor roșii din sânge și menținerea sănătății sistemului nervos. Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie și poate sta la baza afecțiunilor neurologice. În mod normal, obținem această vitamină din produsele de origine animală, cum ar fi ouăle, carnea, peștele și lactatele, de aceea veganii și vegetarienii au nevoie de o altă sursă de vitamina B12. Aceasta poate consta în fulgii de drojdie uscată inactivă, care sunt de proveniență vegană. Două linguri la fiecare două zile sunt de ajuns pentru a asigura tot necesarul de vitamina B12.

 

Ajută la reducerea colesterolului

Fulgii de drojdie uscată inactivă conțin beta glucan, un tip de fibre care ajută la reducerea nivelului de colesterol. Cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii, beta glucanul se găsește și în anumite cereale precum ovăzul și orzul.

 

Sunt bogați în antioxidanți

Fulgii de drojdie uscată inactivă au o concentrație ridicată de antioxidanți, în special glutation care este esențial pentru protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și eliminarea toxinelor din organism. Necesarul de glutation devine și mai important pe măsură ce înaintăm în vârstă și producția de antioxidanți scade.

 

Stabilizează nivelul glicemiei din sânge

Datorită faptului că fulgii de drojdie uscată inactivă sunt un aliment cu un nivel scăzut de zahăr, poate ajuta la reglarea nivelului glicemic din sânge. Acest lucru atrage după sine reducerea poftelor, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea somnului și scăderea riscurilor bolilor metabolice.

 

Cum se pot utiliza fulgii de drojdie uscată inactivă

Datorită aromei lor de brânză, fulgii de drojdie uscată inactivă se pot adăuga la multe mâncăruri. Se pot presăra peste paste sau floricele, dau un plus de savoare legumelor și piureurilor cum ar fi piureul de conopidă sau cel de cartofi, se pot consuma cu ouă sau tofu.

Totodată, poți sa îți folosești creativitatea și să utilizezi fulgii de drojdie uscată inactivă în combinație cu alte ingrediente cum ar fi nucile caju înmuiate pentru a obține un sos vegan cu aromă intensă de brânză.

Comentarii