Ce sunt?
Anxietatea și stresul, deși sunt stări emoționale ușor diferite, ambele sunt reacții naturale la pericol sau la o situație incomodă. Stresul este o parte normală a vieții. Totuși, reacțiile la stres pot culmina cu anxietatea, care, în funcție de gravitatea sa, poate afecta starea de sănătate. Simptomele de anxietate includ tensiune musculară, nervozitate, insomnie, palpitații, îngrijorare intensă, spaimă. Anxietatea prelungită poate semnala o afecțiune mai serioasă, ce poate conduce la depresie.
Ce le cauzează?
Anumiți factori pot accelera anxietatea și stresul: între aceștia, amenințări fizice reale, schimbări de rutină, modificari hormonale, tratamente medicale, probleme financiare, boala, supărare, precum și renunțare la cofeină, alcool, tutun, sedative, narcotice, sau alte medicamente care produc dependență.
Cum pot ajuta alimentele?
Deoarece adeseori anxietatea și stresul pot suprastimula nervii și pot produce încordarea mușchilor, poate fi util consumul de alimente bogate în calciu și magneziu, două minerale care acționează împreună la reglarea transmiterii impulsurilor nervoase și la contracția mușchilor.
O altă metodă nutrițională de apărare împotriva stresului și anxietății este aportul dietetic de carbohidrați complecși care se găsesc în majoritatea "alimentelor liniștitoare". Aminoacidul triptofan este util pentru producerea serotoninei, un neurotransmitator care îmbunătățește starea de spirit, care vă ajuta să vă relaxați. Carbohidrații complecși nu numai că asigură absorbția corectă a triptofanului, dar și atenuează răspunsul la stres prin mărirea nivelurilor de serotonină. Mai multe vitamine B ajută la eliberarea energiei din carbohidrați, menținerea funcționarii corecte a sistemului nervos și controlul nivelurilor de glucoză. În mod specific, vitamina B6, ajută la producerea substanțelor chimice din creier- cum sunt seratonina, dopamina, si melatonina- care controlează starea de spirit.
Sunt importante și alimentele care stimulează imunitatea, bogate în vitamina C si Zinc, care pot combate virușii, activați de starea slăbită a organismului provocată de stres. Herpesul este și el un însoțitor frecvent al stresului.
ALIMENTE | NUTRIENT | BENEFICII |
Broccoli Legume verzi Produse lactate | Calciu | Vital pentru comunicarea normală între celulele nervoase, dar și pentru contracția muschilor. |
Cartofi Cereale integrale Orez | Carbohidrați complecși | Ușurează absorbția corectă a triptofanului. |
Avocado Germeni de grau | Magneziu | Ajută la relaxarea musculară. |
Banana Carne de pasăre Napi Produse lactate | Triptofan | Îmbunatățește starea de spirit. |
Banana Cartofi Somon | Vitamina B6 | Ajuta la producerea substantelor chimice din creier. |
"žO stare de spirit bună este un tonic pentru minte și corp. Este cel mai bun antidot împotriva anxietății și depresiei. Este un atu în afaceri. Atrage și menține prietenii. Ușurează greutățile. Este cea mai directă cale spre bucurie și mulțumire. "Grenville Kleiser
RETETA RECOMANDATA
PILAF DE OREZ BRUN CU NAUT
INGREDIENTE:
"¢ 1 lingura ulei de masline
"¢ 1 ceapa rosie mare, toccata marunt
"¢ 5 catei de usturoi, taiati felii subtiri
"¢ 340g varza verde
"¢ ¾ cana orez brun
"¢ ¾ llingurita sare
"¢ 1 conserva naut
"¢ 1 cana rosii din conserva
"¢ ¾ cana stafide
1. Intr-o cratita mare, se incalzeste uleiul la foc potrivit. Se adauga ceapa si usturoiul; se prajesc pana cand ceapa este frageda.
2. Se adauga varza; se acopera si se prajeste 5 minute.
3. Se adauga orezul brun, 2 cani cu apa si sarea. Se da focul mic; se acopera si se fierb 25 minute.
4. Se adauga nautul, rosiile si stafidele; se pun la fiert. Cand dau in clocot se da focul mic; se acopera si se fierb pentru 10 minute.
Pofta buna!
Sursa: O viata fara boli, Editura Reader's Digest
Alimente contra bolii, Editura Reader's Digest
Comentarii